Hayan 2121

Boutersem en Bierbeek solidair

Maraming salamat!

Heel erg bedankt!

Affiche BB

De vrijwilligers van Groen Bierbeek en Bruisend Boutersem bedanken alle inwoners van Bierbeek, Boutersem en andere omliggende gemeenten, die het afgelopen weekend 23 paletten van meer dan 1 m hoog aan hulpgoederen binnenbrachten ten voordele van de meest hulpbehoevende slachtoffers van tyfoon Haiyan.

Op het Dorpsplein van Boutersem kregen we zelfs hoog bezoek uit onverwachte hoek! De Sint himself en zijn Pieten hadden, tussen alle andere verplichtingen door, ook aan de kinderen van de getroffen eilanden gedacht met een paar zakken noodhulp. Goede reis verder in Boutersem!

Wat ons het meest heeft geraakt waren mensen die echt alle kasten en kelders hadden doorzocht met als gevolg dat er bestelwagens en aanhangwagens vol goederen werden afgeleverd. Dit hadden wij niet voorzien, maar met de sympathieke steun van de heer Smets van de firma Transmet, waar wij de goederen mochten opslaan en verpakken op paletten, was dit probleem ook opgelost. De transportfirma zal ook voor het vervoer zorgen naar het hoofdkwartier van Wereld Missie Hulp in Boechout, van waaruit op 15 december een container vertrekt richting rampgebied.

Zonder deze 2 organisaties waren de acties van Bierbeek en Boutersem onmogelijk geweest, waarvoor nogmaals hartelijk dank. De weergoden droegen ook hun steentje bij met een verkwikkende zon.

Bruisend Boutersem dankt iedereen die op de een of andere manier aan het welslagen van deze actie heeft meegewerkt. Ik ben fier Boutersemnaar te zijn.

WMH-medewerker Patrick Haghedoren uit Ledegem, die zich al jaren actief inzet voor gehandicapten en de allerarmsten in Southern Leyte (een stadje op het eiland), krijgt steun van de plaatselijke overheid en de politie bij de de douanering, het plaatselijk vervoer en de persoonlijke overhandiging van de hulpgoederen. Volgens Wereld Missie Hulp blijft de stroom van solidariteit en hulpgoederen en materiaal vanuit heel Vlaanderen aanhouden. Jan Schraepen, regioverantwoordelijke van Wereld Missie Hulp: ‘Privépersonen, organisaties, gemeente- en stadsbesturen organiseren inzamelacties en brengen het materiaal naar de WMH-centrale. Zo werd vanuit Boutersem en Bierbeek een oplegger met voorverpakte kledij en schoenen afgeleverd in Boechout. De gemeente Aalbeke zamelde een weekend lang in. De steden Gent, Kortrijk en Turnhout doen extra inspanningen. Ook VRT, Radio 1 en VTM schonken kledij, om maar enkele voorbeelden te noemen.’

Dinsdagmorgen werd vanuit Wereld Missie Hulp in Boechout een eerste container met hulpgoederen op transport gezet naar de Filippijnen. De lading is bestemd voor de bevolking in het zuiden van het eiland Leyte.

Naast kledij en schoenen bevat de container duizend kilo melkpoeder, geconserveerde voedingswaren, matrassen, huishoudgerief, medisch hulpmateriaal en speelgoed. De container wordt omstreeks 19 of 20 januari 2014 gelost in de haven van Cebu en wordt van daaruit verder over zee tot in Leyte verscheept. Op 16 december vertrekt een tweede container met ziekenhuisbedden, rolstoelen en kleine medische apparatuur met dezelfde bestemming.

Aankomst hulpgoederen in de Filippijnen voorjaar 2014.