Ik kook van Woede

Boutersem kookt van woede

Het Nieuwsblad 15/11/2013 RR

21 september 2013 Kick off te Brussel

 

Na het succes van Sing for the Climate in september 2012 werd Bruisend Boutersem terug gecontacteerd voor een sensibiliseringsactie van 11.11.11 tijdens het weekend van 18-20 oktober 2013. Geena Lisa en Jeroen Meus trokken de actie op gang.

 

20 oktober 2013 Actie aan de Okay

 

Tussen 10 en 17 uur kwamen 116 soepdrinkers langs en konden bij het nuttigen van de soep en een broodje (gesponsord door bakkerij Vandenbeck) kennismaken met de 4 eisen voor de 11.11.11 actie van 2013. Zie tabel lager.

 

22 oktober 2013 Kassa

 

Enkele gulle schenkers die niet konden wachten tot 11 november zorgden ervoor dat de 11.11.11 actie in Boutersem kon aftrappen met reeds € 134 in het laatje.

 

25 oktober 2013 GBS

 

In de Gemeentelijke Basisschool sensibiliseert men 's middags de jeugd in de klassen door het serveren van soep en brood.

 

30 oktober 2013 GRIS

 

Einde oktober organiseerde het GRIS ook nog 2 acties voor hetzelfde doel: Boutersem gaat vreemd en een Vegetarische Proeverij.

1 Gokken met voedsel is een

schending van de mensenrechten

2 Voedsel hoort op ons bord,

niet in onze tank

3 De enorme land- en waterroof

in het Zuiden moet stoppen

4 De klimaatcrisis zet ons

voedselsysteem onder druk

Privé-investeerders zoals banken en pensioenfondsen krijgen dollartekens in hun ogen als ze de stijgende voedselprijzen zien. Met lucratieve beleggingen manipuleren ze de internationale voedselmarkt in hun voordeel. Maar hun winsten zijn dodelijk voor kleine boeren in het Zuiden.

Om de tank van een zware auto te vullen met biobrandstof, is 250 kg

graan nodig. Daarvan kan een mens 1 jaar lang leven. In een wereld waar 870 miljoen mensen honger lijden, is het toch niet logisch dat we voedsel op zo’n manier verspillen?

Ongeveer 80% van de mensen die vandaag honger lijden is landbouwer,

landarbeider, jager, visser of herder. Toegang tot land en water is dan ook

essentieel voor hun recht op voedsel. Maar mega-investeringen in land-bouwgrond in ontwikkelings-landen bedreigen die toegang.

Ons voedselsysteem is verantwoor-delijk voor één derde van de totale uitstoot van broeikas-gassen. Maar tegelijk is de landbouw er ook het slachtoffer van.

Vandaag lijden al 45 miljoen mensen honger door klimaatveranderingen. En dat aantal zal blijven stijgen als we niets doen.

Met dit eisen pakket trokken de 11.11.11 verantwoordelijken naar een

 

BIJZONDERE MINISTERRAAD

 

Ons voedselsysteem draait helemaal in de soep, maar er zijn genoeg haalbare oplossingen. Die hebben we gebundeld in een eisenpakket, dat een toekomstgericht en duurzaam antwoord biedt op de problemen waar het Zuiden mee kampt.

 

Die eisen zullen we eind november voorleggen aan onze federale ministers tijdens een bijzondere ministerraad. Want ook al kan iedereen op z’n eigen manier meehelpen aan een beter voedselsysteem, het probleem moet ook politiek aangepakt worden. Onze Belgische politici hebben de macht om druk uit te oefenen op de internationale fora en moeten een voortrekkersrol spelen in een nieuw beleid tegen de honger.

 

 

Recept pompoensoep

 

Op vraag van 116 soepdrinkers volgt hieronder het recept.

 

Ingrediënten voor 4 personen: 600 g pompoenvlees, 5 cm verse gember, 1 ui, 1 teentje look, 1 eetlepel olijfolie, 2 zakjes citrusthee, 1 l kippenbouillon, 2 kruidnagels, peper en zout volgens smaak (in de onze heb ik geen zout en peper toegevoegd).

 

Gesnipperde ui en look glazig bakken in olijfolie. Pompoenblokjes toevoegen en overgieten met de kippenbouillon. Kruidnagels in gemberstuk prikken en aan de soep toevoegen. De soep 20 min laten koken. Citrusthee 3 min in 2 dl kokend water laten trekken. Gemberstukjes uit de soep halen alvorens soep te mixen. Citrusthee aan soep toevoegen, mengen en opdienen met 1 dl kokosmelk en eventueel kippenspiesje.

 

Smakelijk en bedankt!