Pack up your troubles and smile

100 jaar Wereldoorlog I (2014-2018)

Pack Up Your Troubles and Smile !

 

“De Groote Oorlog” - zoals hij ook werd genoemd - heeft aan

ca. 10 miljoen mensen het leven gekost en zorgde voor enorme verwoestingen in Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Velen dachten dat de oorlog niet lang zou duren en dat ze weer snel thuis zouden zijn, maar ze wisten niet dat het een

oorlog van 4 jaar zou worden.

De soldaten kregen het hard te verduren. Nieuwe wapens werden gebruikt (o.a. de mitrailleur, gifgassen, tanks,...).

Ook vliegtuigen en onderzeeërs werden ingezet. Voor de frontsoldaten was er niet alleen de bloedige strijd tegen de

vijandelijke troepen, maar woedde er ook een afgrijselijk gevecht tegen koude, het water, de ratten en ander ongedierte. Het was een echte uitputtingsoorlog...

De wapenstilstand op 11 november 1918 betekende het einde van de oorlog. Deze historische dag wordt na meer dan 90 jaar nog jaarlijks herdacht. De vele monumenten: o.a. de Menenpoort te Ieper, de IJzertoren te Diksmuide, de vele soldatenkerkhoven in de Westhoek,... blijven ons herinneren aan deze donkere periode uit onze geschiedenis.

In 2014 zal het precies 100 jaar geleden zijn dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Heel wat organisaties zullen deze gebeurtenis dan ook herdenken met één of ander cultureel evenement. Ons project echter laat zich opmerken door de eerder positieve insteek. De mensen zullen de theaterzaal absoluut niet met een slecht gevoel verlaten, integendeel! ‘Pack Up Your Troubles And Smile’ wil niet focussen op de gruwelijke schaduwzijde van de oorlog, maar wil veeleer aandacht schenken aan het kleine straaltje zon dat toen bij de soldaten ongetwijfeld ook aanwezig was. Ook in oorlogstijd was er immers vertier en amusement. Voor veel soldaten was muziek een manier om de oorlog even te vergeten. Het lied van destijds Pack Up Your Troubles In Your Old Kit Bag And Smile, Smile, Smile was voor ons dan ook allesomvattend.

Wanneer zaterdag 13 september

 

Waar Gemeentelijke Feestzaal

Kerkomsesteenweg 45

3370 Boutersem

Om 20.00 uur Deuren open 19.30 uur

 

Prijs Kassa € 15

VVK € 12

Studenten/65+ € 10

 

Kaarten bestellen via bruisendboutersem@telenet.be of telefonisch op 0473 30 75 35 of 016 73 52 95.

 

Opgelet genummerde plaatsen.

 

Voor niet- of minder mobiele toeschouwers werd druk gewerkt aan een gratis pendeldienst naar de voorstelling en terug naar de opstapplaats in Boutersem of omliggende. Autocarbedrijf Veronica cars verleent hieraan medewerking. Mogelijke opstapplaatsen worden voorzien aan de kerken van:

Boutersem, Kumtich, Hoegaarden, Bierbeek alsook de deelgemeenten.

Inschrijven via bruisendboutersem@telenet.be.

Het tijdstip van ophaling is afhankelijk van het aantal inschrijvingen en wordt persoonlijk meegedeeld aan de ingeschrevenen alsook gepubliceerd op deze webpagina.